Scholingsboulevard

Project informatie

Plaats:
Enschede
Opdrachtgever:
Hevo bv
Architect:
IAA Architecten

Project beschrijving

De Scholingsboulevard heeft meerdere gebruikers, t.w.: Het Bonhoeffer College, Het Stedelijk Lyceum, Het ROC van Twente en de gemeente Enschede.

De verdiepingen van de school zijn opgenomen in een bijzondere kegelvorm. De eerste verdieping, tussen de onderste bouwlaag en de kegel, is volledig doorzichtig door toepassing van een glazen gevel. In de onderste laag zijn de techniekafdeling gehuisvest. Een sporthal, gefundeerd op verdiepingshoge kolommen, bestaande uit 3 sportzalen met over 2 verdiepingen verdeelde dienstruimten w.o. natte groepen completeert het scholencomplex.

Overhellende en ook nog eens taps toelopende ronde gevels, wankelvormige vides in terrasvorm boven elkaar gepositioneerd, verdiepingen zonder dragende (stabiliteit)wanden, een bewegende bovenbouwconstructie op een starre onderlaagconstructie, verwerken van vervuilde grond onder de nieuwe begane grondvloeren zijn enkele uitdagingen van formaat. De constructie uit beton en staal kenmerkt zich doordat er tijdens de opbouw geen stabiliteit aanwezig is. De tijdelijke onder-steuningsconstructies vormden op zichzelf al een bouwwerk.

De vormgeving van de bovenbouw is zo bijzonder, dat het aan kwam op deskundigheid op niveau, het ‘wiel’ moest nog uitgevonden worden. Gevels zijn hoofdzakelijk opgebouwd uit HSB elementen met zinken afwerking, prefab betonnen elementen met gevel-isolatiestucwerk.

De daken zijn geïsoleerd met een speciale mortel die moeiteloos in elke afschotvorm kan worden uitgevoerd. Tot slot is een daktuin aangelegd met inrichting w.o. houten vlonders, rubber pleinen en ter plekke gekweekt gras. De glazen vlakken in de gevels van de onderlaag bestaan uit volglas panelen met een door Hegeman ontworpen flexibele aansluiting.

 


Waar kunnen we jou bij helpen?

Een kantoorpand, fabriek of school bouwen? Bij ons ben je aan het juiste adres. Ook voor seriematige woningbouw en renovatie- en verduurzamingsprojecten.

Scroll naar top