Winkelcentrum en appartementen Koedijkslanden

Project informatie

Plaats:
Meppel
Opdrachtgever:
De Hoge Dennen Vastgoed
Architect:
FAME Architecten

Project beschrijving

Na een lang voortraject waarin wij zitting hebben genomen in een bouwteam met opdrachtgever, architect, constructeur en installateur zijn wij 20 oktober 2014 gestart met de herontwikkeling van winkelcentrum Koedijkslanden te Meppel.

Opdrachtgever is beleggingsmaatschappij De Hoge Dennen Holding B.V. Het ontwerp is verzorgd door FAME architecten uit Zwolle die tevens de bouwdirectie voerde. Daarnaast is Blaauw & Partners uit Groningen verantwoordelijk voor de constructie.

Het plan omvatte de realisatie van totaal 63 sociale huur­woningen en winkelruimte.

De bouw vond in 3 fasen plaats. Fase 1 betreft de bouw van blok C, bestaande uit 35 huurwoningen verdeeld over 3 verdiepingen en de realisatie van een nieuwe Jumbo winkel op de begane grond. De Jumbo winkel is in oktober 2015 casco opgeleverd, waarna de winkel medio november 2015 officieel werd geopend voor publiek. De appartementen en overige delen van het gebouw werden eind november 2015 opgeleverd. Het gebouw bestaat uit een betonskelet met daar omheen een schil bestaande uit metselwerk in combinatie met houtskeletbouw binnenspouwbladen. De appartementen hebben elk hun eigen balkon aan de straatzijde en galerij aan de binnenzijde. Daarnaast is er een ruime binnentuin gesitueerd op het dak van de begane grond. Deze tuin hebben we voorzien van grind, looppaden en schanskorven. Ook is de nodige beplanting aangebracht.

Na de oplevering van fase 1 is gestart met fase 2, bestaande uit de bouw van blok B. Tijdens deze fase werd ook een deel van het bestaande winkelcentrum, waaronder de bestaande Jumbo winkel, gesloopt. Blok B bestaat uit 11 appartementen verdeeld over 3 bouwlagen, die qua indeling en uitstraling nagenoeg gelijk zijn aan blok C. Op de begane grond zijn 3 dagwinkels gekomen. Hier hebben enkele winkeliers van het bestaande winkel­centrum hun intrek genomen. Naast de 3 dagwinkels werd een nieuwe Aldi winkel met een laad-loshof gebouwd. Deze winkel bestaat uit een staalskelet met gemetselde gevels. De Aldi winkel is medio juni 2016 casco opgeleverd aan opdrachtgever.

De appartementen van blok B zijn vervolgens begin september 2016 opgeleverd.

De laatste fase betreft blok A die eind juli 2016 gestart is. Deze fase bestaat onder andere uit de gedeeltelijke sloop en renovatie van het overige deel van het bestaande winkelcentrum. De buitenzijde werd opgeknapt door onder andere het aanbrengen van nieuwe luifels en vliesgevels. Tevens werden de voor- en achterzijde van de 5 bestaande dagwinkels omgedraaid. Daarnaast is de bestaande luifel/overkapping van het winkelcentrum aan de voorzijde verwijderd. Op deze positie werd blok A gebouwd. Totaal werden hier 16 appartementen gerealiseerd verdeeld over 3 bouwlagen. De begane grond van blok A bestaat uit bergingen en parkeerplaatsen.

Tijdens de gefaseerde bouw moesten de bestaande winkels goed bereikbaar blijven. Hiervoor werden de nodige tijdelijke voorzieningen getroffen en was er regelmatig overleg met de winkeliers. De bouwplaats voor zowel fase 2 als 3 was erg krap, waardoor we een verkeersplan hebben opgesteld en de nodige bijbehorende verkeersmaatregelen hebben getroffen.

Het gehele project, inclusief de aanleg van een compleet vernieuwd openbaar gebied door derden, is medio mei 2017 opgeleverd.

 


Waar kunnen we jou bij helpen?

Een kantoorpand, fabriek of school bouwen? Bij ons ben je aan het juiste adres. Ook voor seriematige woningbouw en renovatie- en verduurzamingsprojecten.

Scroll naar top