Gemeentehuis gemeente Voorst

Voorst 2

Project informatie

Plaats:
Twello
Opdrachtgever:
Gemeente Voorst
Architect:
De Twee Snoeken Architectuur

Project beschrijving

Het gemeentehuis van de gemeente Voorst ligt in een groene parkachtige omgeving van Twello.
Bij de start van de bouw is een betonnen skelet zichtbaar dat volledig als basis dient voor het nieuwe duurzame gemeentehuis. Bijzonder in dit project zijn de duurzaamheidsambities van de gemeente. Het hergebruiken van het skelet en verschillende materialen, de keuze voor veel hout in de constructies, de gekeimde kalkhennep gevels en het energieneutraal worden, zijn allemaal duurzaamheidstoepassingen van niveau. Niet uniek, maar zeker niet alledaags is de opwekking van warmte en warm water uit een aan te leggen ijskelder op het terrein. Al met al een fraaie, uitdagende en duurzame klus.

De eerste werkzaamheden bestonden uit het uitvoeren van het grondwerk en aansluitend het realiseren van de schroef­injectiepalen voor de uitbreiding. Ook in het gebouw werden enkele schroefinjectiepalen gerealiseerd. Tussen de gestorte funderingsbalken zijn ook enkele boombakken opgenomen die het gemeentehuis straks voorzien van de groene aankleding. In deze periode is ook de ijskelder gerealiseerd. Deze ijskelder fungeert als warmte/koude opslag en zorgt in de zomer voor gebouwkoeling en in de winter voor warmte. Aansluitend zijn aanwezige constructies aangepast en gerealiseerd om de herindeling van het gemeentehuis mogelijk te maken. Rondom zijn de HSB-wanden uit eigen fabriek geplaatst, waarna de nevenaannemer in opdracht van de gemeente de HSB vulde met kalkhennep. Een erg duurzame, isolerende en dampopen gevelopbouw. Hierna is het gebouw wind- en waterdicht afgesloten met de kozijnen en vliesgevels.

Vanaf de zomer 2021 is gestart met de afbouw van het project. Bijzonder is het kalkstucwerk dat aan de binnenzijde van de gevels wordt aangebracht ter afwerking van het dampopen gevelsysteem. De binnenwanden zijn deels MS-wanden die afgewerkt worden met sauswerk en enkele akoestische wandbekledingen. Het overige deel van de binnenwanden wordt uitgevoerd als houten beglaasde systeemwanden. De vloerafwerkingen bestaan ook uit veel verschillende onderdelen, zoals een eikenhouten parketvloer, troffelvloer, vloertegels, zachte vloerbedekking en een Liquid Design vloer. Duidelijk is dat hout de boventoon voert in dit duurzame gebouw. Er is een fraaie mix van verschillende houtsoorten gebruikt, waaronder vuren, eiken en accoya.

We hebben het gehele gebouw en terrein in maart 2022 opgeleverd.

Waar kunnen we jou bij helpen?

Een kantoorpand, fabriek of school bouwen? Bij ons ben je aan het juiste adres. Ook voor seriematige woningbouw en renovatie- en verduurzamingsprojecten.

Scroll naar top