Stadsarchief Delft wint categorieprijs Wienerberger Brick Award 20

20170921_0346_archiefbewaarplaats Delft

Het ontwerp van Office Winhov en Gottlieb Paludan Architects voor het Stadsarchief Delft heeft de Wienerberger Brick Award 20, de prijs voor internationale baksteenarchitectuur in de categorie Working together gewonnen. Wij feliciteren Office Winhov en Gottlieb Paludan Architects uiteraard van harte met deze award. Met trots kunnen wij zeggen dat wij dit prachtige project naar volle tevredenheid medio 2017 hebben opgeleverd.

Het nieuwe Stadsarchief Delft verwijst naar de traditie van baksteenarchitectuur in het historische centrum, waardoor dit belangrijke stadspand een tijdloos en robuust karakter krijgt. Het archief heeft de enigszins tegenstrijdige taak om waardevolle documenten te beschermen tegen invloeden van buitenaf én ze toegankelijk te maken voor het publiek. Het gebouw combineert deze twee functies in de vorm van een enorme, geabstraheerde boekenplank: slanke platen van geprefabriceerde betondelen vormen de planken met ertussen op verschillende lengtes bakstenen pilasters die uitsteken en doen denken aan boekruggen.

Architect Jan Peter Wingender van Office Winhov en Gottlieb Paludan Architects deelde het archief op in twee delen: de open begane grond met studiezalen, cafetaria en kantoren, en erboven de verdieping met gesloten gevels die het archief omsluiten. Het is een kennisopslagplaats, een schatkamer en een studieplek tegelijk.

Scherm van bakstenen

De architecten van deze faculteit voor radio en televisie laten zien hoe een gebouw in het stadscentrum innovatief kan zijn en tegelijkertijd een bewaker en vertolker van het verleden. Het is een beklijvend ontwerp en een perfecte setting voor filmstudenten. Een oude donkere bakstenen huurkazerne is gerenoveerd en verpakt in een scherm van bakstenen. Het gebouw heeft een consistente textuur: nieuwe bakstenen zijn gemaakt van hetzelfde materiaal als de stenen van het 19e-eeuwse gebouw.

Waar kunnen we jou bij helpen?

Een kantoorpand, fabriek of school bouwen? Bij ons ben je aan het juiste adres. Ook voor seriematige woningbouw en renovatie- en verduurzamingsprojecten.

Scroll naar top