PSO certificaat

PSO_BM_trede_03 bewerkt 4

Eind oktober jl. is het PSO-certificaat trede 3 (hoogste trede!) aan ons toegekend en deze week mochten wij het certificaat daadwerkelijk ontvangen. PSO, Prestatieladder Socialer Ondernemen, toetst de omvang van de bijdrage aan de werkgelegenheid voor personen met een kwetsbare arbeidsmarktpositie. Onze bijdrage is daarbij de maximale gebleken! Iets wat wij natuurlijk al langer wisten, maar nu is het ook bevestigd door anderen. PSO lijkt in vele opzichten op Social Return on Investment (SROI). Wat PSO echter sterker maakt, is dat het draaideureffect van SROI, nl. vaak op basis van slechts de projectduur, is weggenomen.

PSO is een erkenning van bedrijven die behoren tot de koplopers op het  gebied van socialer ondernemen en voldoen aan de kwalitatieve eisen met betrekking tot passend werk, integratie, functioneren & ontwikkeling en begeleiding.

De PSO is een meetinstrument. Het meet hoeveel wij bijdragen aan werkgelegenheid voor mensen met een kwetsbare arbeidsmarktpositie (‘socialer ondernemen’). Het doel van de ontwikkelpartners is om via toepassing van de PSO meer mensen duurzaam aan het werk te krijgen. Daarom is de PSO ingericht als een prestatieladder met vier niveaus: een aspirant-status en trede 1, 2 en 3. Bedrijven met een PSO-erkenning dragen meer dan gemiddeld bij aan de werkgelegenheid van kwetsbare groepen. Zij doen dat bovendien kwalitatief op een goede manier.

De PSO weegt directe en indirecte sociale bijdragen beide mee. Directe bijdragen zijn plaatsingen van personen met een kwetsbare arbeidsmarktpositie in het eigen bedrijf.

Een PSO-erkenning is bedoeld voor reguliere organisaties: bedrijfsleven, non-profitorganisaties en overheidsorganisaties als werkgever. De PSO toetst de omvang van de bijdrage aan de werkgelegenheid voor personen met een kwetsbare arbeidsmarktpositie.

Social Return on Investment (SROI)

Social Return on Investment betekent het maken van een afspraak in aanbestedingen om mensen met een kwetsbare arbeidsmarktpositie aan werkervaring te helpen. De afspraak geldt alleen voor de duur van de aanbesteding. De sociale bijdrage die bedrijven al leveren, is meestal geen factor die daarbij meeweegt. Als gemeenten en andere opdrachtgevers de PSO inzetten bij social return, komt hier verandering in. Bedrijven worden dan gestimuleerd om de inzet van mensen met een kwetsbare arbeidsmarktpositie structureel goed in te regelen. Mogelijkheden om de PSO toe te passen verschillen voor Europese aanbestedingen en aanbestedingen en inkoop onder de Europese aanbestedingsdrempel.

 

 

Waar kunnen we jou bij helpen?

Een kantoorpand, fabriek of school bouwen? Bij ons ben je aan het juiste adres. Ook voor seriematige woningbouw en renovatie- en verduurzamingsprojecten.

Scroll naar top