Zwolse Poort locatie Stadshagen

ZwolsePoort1

Project informatie

Plaats:
Zwolle
Opdrachtgever:
Dimence
Architect:
Architectenbureau Rau & Partners

Project beschrijving

In oktober 2008 is de nieuwbouw van de ‘Zwolse Poort’ opgeleverd. Dit project omvatte de nieuwbouw van twee gebouwen. Het hoofdgebouw heeft ruim 100 patiëntenkamers en is bestemd voor de langdurige zorg voor ouderen met psychische problemen. Een ambulant gebouw dient als kantorencomplex voor de eigen organisatie van de Stichting ‘Zwolse Poort’. Deze twee gebouwen vormen een deelproject van de totale verhuizing van de ‘Zwolse Poort’ (voormalig ‘Franciscushof’) vanuit Raalte naar Zwolle. Verantwoordelijk voor dit niet alledaagse ontwerp van deze twee gebouwen is het toonaangevende architectenbureau Rau uit Amsterdam.

De beide drielaagse gebouwen kenmerken zich ook door het in het constructieontwerp toepassen van niet dragende wanden, maar enkel steunpunten middels stalen en betonnen kolommen, die de als schijven fungerende vloeren kunnen dragen.

Voor de afwerking van de gevels heeft de architect gekozen voor een in kleur gestukadoorde buitengevel met allerlei vlakken in verschillende onderling verspringende uitvoeringen.

Tevens zijn er diverse gevels gemaakt van Red Ceder houten getimmerde vlakken, die onderling ook nog eens verspringen.

Het gebouw is uitgevoerd middels betonnen vloeren, die voorzien zijn van voorgespannen schilvloeren met een constructieve druklaag. De vloer is berekend middels de specialistische  EMF methode, waardoor er een optimale positie en hoeveelheid van de constructieve wapening werd verkregen. Dit alles in nauw overleg met hoofdconstructeur JVZ, prefab leveranciers voor vloeren en beton c.q. staalelementen, installateurs en esthetische aspecten.

De draagconstructie is opgebouwd uit enkel beton en stalen kolommen waardoor zowel de gevels als alle binnenwanden flexibel in te vullen waren.

Tevens is het gehele gebouw uitgevoerd als een dilatatieloze constructie waarbij in de vloeren alle voorzieningen voor een verzorgingshuis als luchtkanalen, sprinkler E en W installaties geïntegreerd zijn.

 


Waar kunnen we jou bij helpen?

Een kantoorpand, fabriek of school bouwen? Bij ons ben je aan het juiste adres. Ook voor seriematige woningbouw en renovatie- en verduurzamingsprojecten.

Scroll naar top