Arrestantencomplex

Arrestantencomplex1

Project informatie

Plaats:
Borne
Opdrachtgever:
Politie Twente
Architect:
bct architecten, ingenieurs en adviseurs

Project beschrijving

Deze uiterst moderne opvang voor arrestanten vervangt de 3 bestaande, verouderde complexen in Almelo, Enschede en Hengelo (ov).

Op 25 mei 2009 is gestart met de nieuwbouw, bestaande uit ondermeer 32 standaardcellen, 13 verhoorkamers, 8 ophoudkamers, 4 dronkenmans­cellen, 3 gezins-/jeugdcellen en 3 luchtplaatsen.

De cellen zijn voorzien van technozuilen. Via deze zuilen beschikken de arrestanten, die tussen de 6 uur en 6 dagen in bewaring blijven, over een tv, computergames en een intercomverbinding met de bewakers. Deze bewakers kunnen vanuit de centrale arrestantenwacht de arrestanten 24 uur per dag in de gaten houden via diverse monitoren.

Het gehele complex is voorzien van vloerverwarming. Hiervoor werd circa 12,5 km aan verwarmingsleidingen in de vloeren gelegd en daarmee worden zelfs de britsen in de cellen verwarmd.

 

Het bouwplan bestaat uit 1 blok in een T-vorm, waarvan het horizontale deel circa 80 m1 lang is en het verticale deel circa 55 m1. De cellen, verhoorkamers etc. zijn op de begane grond gelegen. De kantoren en onder andere de regieruimte, kantine en kleedruimtes bevinden zich op de verdieping. Het casco is opgetrokken uit prefab betonnen binnenspouwbladen met kanaalplaatvloeren als begane grond- en verdiepingsvloer. De prefab binnenspouwbladen van 200 mm dik zijn voorzien van ingestorte kogelwerende glazen bouwsteenelementen om de arrestant binnen te houden. Ook de overige binnenwanden in de cellenvleugels zijn uitgevoerd in prefab beton. De binnenspouwbladen op de eerste verdieping werden uitgevoerd in houtskeletbouw. De omloop rondom de eerste verdieping is uitgevoerd in staal, waartegen zogenaamde ‘wings’ (vaste lamellen) zijn gemonteerd ten behoeve van de zonwering.

De gevels bestaan verder uit een combinatie van baksteen, structurele beglazing, die is voorzien van een ‘politieblauwe’ folie, Rockpanel gevelbekleding en prefab beton voorzien van een tranenplaatstructuur.

 


Waar kunnen we jou bij helpen?

Een kantoorpand, fabriek of school bouwen? Bij ons ben je aan het juiste adres. Ook voor seriematige woningbouw en renovatie- en verduurzamingsprojecten.

Scroll naar top