Memory Museum Nijverdal

Memory Museum

Onderstaand artikel werd op 25 september 2018 gepubliceerd in TCTubantia.

Ontwerp Memory Museum moet bijdragen aan vredesboodschap.

NIJVERDAL – De Stichting Internationaal Oorlogsmuseum heeft Aannemingsmaatschappij Hegeman uit Nijverdal opdracht gegeven voor de renovatie en uitbreiding van oorlogs- en vredesmuseum Memory aan de Grotestraat.

De werkzaamheden beginnen binnenkort, vandaar dat het museum vanaf 1 oktober voor het publiek gesloten is. De heropening is gepland op 1 mei 2019.

Metamorfose

De kosten voor de renovatie, uitbreiding en inrichting worden geraamd op ruim 2,1 miljoen euro en moeten van het museum een ‘Overijssels centrum voor educatie en debat over thema’s van vrede en veiligheid’ maken. EVE Architecten uit Nijverdal maakte het bijzondere ontwerp voor het pand, dat aan de buitenkant een ware metamorfose ondergaat.

Boodschap

Volgens architect Bas Heitkamp moet de buitenkant van het pand al iets van het verhaal vertellen dat binnen wordt verteld. „Memory is een museum met een boodschap. Het waarschuwt voor de verwoestende kracht van oorlog en verhaalt ook over samen bouwen aan vrede en vrijheid. Het ontwerp moet daaraan bijdragen”, vindt hij.

Vrijwilligers

Aan de kant van de Albert Heijn krijgt het museum een extra bouwlaag, waar meerdere ruimtes komen voor educatie, lezingen en de wisselexposities van het Historisch Centrum Overijssel. De hoofdingang wordt verplaats naar het stuk met de extra bouwlaag. Het museum is straks zowel bereikbaar vanaf de Grotestraat als de parkeerplaats van de Albert Heijn. Om de bouwkosten te drukken worden zoveel mogelijk werkzaamheden door eigen vrijwilligers uitgevoerd. Hierover zijn inmiddels ook afspraken met aannemer Hegeman gemaakt.

Waar kunnen we jou bij helpen?

Een kantoorpand, fabriek of school bouwen? Bij ons ben je aan het juiste adres. Ook voor seriematige woningbouw en renovatie- en verduurzamingsprojecten.

Scroll naar top