Landelijke actiedag Grond in Verzet

landelijke actiedag

Het mag inmiddels heel Nederland wel duidelijk zijn dat het zo niet langer kan. Sinds er 29 mei jl. een uitspraak van de Raad van State ligt over stikstofuitstoot (PAS) en helemaal nadat de Adviescommissie Stikstofproblematiek op 25 september jl. met nieuwe milieurichtlijnen kwam, wordt de bouwsector acuut gegijzeld. Tel daarbij op de problemen die PFAS (bodemvervuiling) veroorzaakt en we hebben verklaard waarom het water enkele bedrijven in de sector aan de lippen staat. De dreiging van ontslagen en faillissementen is serieus.

Ook onze bedrijven ondervinden flinke hinder. Een aantal projecten loopt vertraging op en bij een enkel project is zelfs doorgang ongewis.

Eerst even één stap terug. Natuurlijk nemen wij onze verantwoordelijkheid voor een beter milieu. Wij realiseren ons dat wij slechts passanten zijn en de aarde verantwoord moeten doorgeven aan volgende generaties. Het probleem is echter groter dan de agrarische en de bouwsector. Enkel naar de stikstofuitstoot gekeken, worden wij met onze minimale uitstoot onevenredig zwaar getroffen. Het is een maatschappelijk probleem dat verantwoord, dus niet overhaast, aangepakt moet worden, waarbij milieu en economie in balans blijven. Als wij op deze wijze doorgaan en ontslagen en faillissementen een voldongen feit worden, zal het draagvlak voor een beter milieu snel afnemen. Want wie kan thuis uitleggen dat omwille van het milieu de hypotheek niet meer betaald kan worden, geen boodschappen meer gehaald kunnen worden en de kinderen niet meer naar een (sport)vereniging kunnen?

Wij doen hierbij een oproep aan de overheden en de sectorvertegenwoordigers om verantwoordelijkheid te nemen. Anders zal de gehele economie snel terugvallen in een crisis van een omvang zoals die nog maar net achter ons ligt.

Waar kunnen we jou bij helpen?

Een kantoorpand, fabriek of school bouwen? Bij ons ben je aan het juiste adres. Ook voor seriematige woningbouw en renovatie- en verduurzamingsprojecten.

Scroll naar top