Kerels uit beton en staal (interview TCTubantia 24-02-2017)

Bartels en Kappert interview

Henk Bartels en André Kappert zijn geïnterviewd door TCTubantia. Aanleiding hiervoor was hun dienstverband van respectievelijk 40 en 35 jaar.

Onderstaand het interview (bronvermelding: TCTubantia, foto Emiel Muijderman):

Beton en de kraan: Henk Bartels en André Kappert zijn er elke dag mee bezig op de bouwplaats. Ze waren onlangs respectievelijk 40 en 35 jaar in dienst bij aannemer Hegeman.

Drie generaties Hegeman, twee economiche crises en vier persoonlijke jubileummomenten: Henk Bartels (62) kan het op zijn conto schrijven. Niet zo gek als je, zoals hij, 40 jaar voor dezelfde werkgever werkt. Hij en twaalf collega’s vierden onlangs een jubileum bij Aannemingsmaatschappij Hegeman in Nijverdal. Al vanaf de eerste werkdag, 40 jaar geleden, is Bartels uitvoerder. “Ik werkte bij een kleine aannemer in Daarle en wilde meer verantwoordelijkheid. Ik reageerde op een vacature voor aankomend uitvoerder bij Hegeman en werd aangenomen”, vertelt hij. De sollicitatie van zijn collega André Kappert (59) verliep iets anders. Kappert: “Ik solliciteerde in de deur van de kerk bij Gait Hegeman, de tweede generatie, na afloop van de kerkdienst. Het was in de jaren 80, crisis, en de banen in de bouw lagen niet voor het oprapen. Maar ik mocht op gesprek komen en aan de slag.” Officieel als leerling-timmerman, maar getimmerd heeft hij nooit. “Er was toen simpelweg geen werk voor timmerlieden. Wel kon ik bij de materieeldienst aan de slag.

Sigarendoos
Op een gegeven moment wilde André Kappert meer. Kraanmachinist leek hem wel wat. Hij volgde een opleiding en kwam te werken op de torenkraan. Werk dat hij nog steeds doet, al is zijn werkplek tegenwoordig op een mobiele telescoopkraan. Henk Bartels daarentegen was en is nog steeds uitvoerder. “Het werk is in de loop der jaren ontzettend veranderd. Schetsten we destijds bij wijze van spreken op de achterkant van een sigarendoos, tegenwoordig gaat het allemaal digitaal. Ook was het toen vooral sociale woningbouw wat we deden, nu bouwen we theaters, verzorgingstehuizen en renoveren we een laboratorium, om maar een paar voorbeelden te noemen. Wat mijn werk ook afwisselend maakt, zijn de verschillende bouwteams waar je mee werkt. Ieder project werk je nagenoeg met andere mensen.

Hobby
Beton is Bartels’ grootste ‘hobby’. “Hoe meer grijze massa, hoe beter. Het komt allemaal op planning aan. Je moet het aantal kuub zo uitkienen dat je er precies mee uitkomt.”
Ook het kraanwerk, het werk van Kappert, is heel belangrijk tijdens de bouw. Kappert: “Ik moet ervoor zorgen dat alles op tijd en op de juiste plek staat. Dat gebeurt in nauw overleg met de uitvoerder. In feite bepaalt de kraan het tempo van de bouw. Ik moet eroor zorgen dat iedereen altijd met zijn werk door kan. Heb ik een half uurtje over, dan doe ik alvast iets dat eigenlijk voor de volgende dag gepland staat.” Dat klinkt Bartels als muziek in de oren: “Mijn motto is: de kraan mag morgen stilstaan. Wa je nu kunt doen, doe je alvast.”

Sociaal
Dan natuurlijk de prangende vraag: wat heeft Hegeman hen al die jaren bij Hegeman gehouden? “Het is een heel sociaal bedrijf. Heb je een probleem, dan valt er altijd over te praten”, weten beide jubilarissen. “En veiligheid staat voorop. Op de bouw zijn de voorzieningen, denk aan de keet en koffie en dergelijke, voor de mannen altijd goed in orde. En heel belangrijk: ook tijdens de crisisjaren doen ze er alles aan om hun mensen aan het werk te houden. Daar willen we onze huidige directeur Frank mee complimenteren. Hij heeft daarvoor echt zijn nek uitgestoken.”

Waar kunnen we jou bij helpen?

Een kantoorpand, fabriek of school bouwen? Bij ons ben je aan het juiste adres. Ook voor seriematige woningbouw en renovatie- en verduurzamingsprojecten.

Scroll naar top