Energieneutraal Waterland Delden (Tubantia 31-10-2017)

Delden hoogste punt

Onderstaand een artikel in de Tubantia over ons project Dakrenovatie Waterland Delden:

Voor bewoners van 29 huurwoningen aan het Waterland is het nog even doorbijten tot Kerstmis. Maar dan bewonen ze een huis dat klaar is voor een energiezuinige toekomst.

Aannemingsmaatschappij Hegeman uit Nijverdal voert op dit moment namens de corporatie Wonen Delden renovatiewerkzaamheden uit aan de daken van de geschakelde woningen. Halverwege december moet het klaar zijn. Daarmee worden de huizen, die zijn gebouwd in 1974, voorzien van het energielabel A of B en zijn ze geschikt om in de toekomst energieneutraal te worden.

“De afgelopen jaren zijn er steeds werkzaamheden verricht aan het complex. De woningen zijn voorzien van kunststof kozijnen, dubbel glas, vloerisolatie, spouwmuurvulling en nu dus nieuwe isolerende dakplaten. Ook krijgen de huizen die dat nog niet hebben energiezuinige cv-ketels”, zegt Henny Manrho, directeur-bestuurder van Wonen Delden. Het aanpakken van de daken is een klus die steeds vooruit is geschoven. “Het moest een keer gebeuren, dat wisten we. Maar om deze woningen in de toekomst energieneutraal te kunnen maken zouden er dakisolatieplaten op moeten die dikker zijn. Dat is pas sinds kort mogelijk voor dit soort daken. En dus zijn we in september begonnen”, zegt Manrho.

V-vorm

Verder is het werk aan de daken van de woningen technisch ingewikkeld, vanwege de V-vorm en de ‘kilgoten’. “Je moet uitkijken met nat weer, daarom verliepen de werkzaamheden in de natte maand september niet zo voorspoedig”, zegt Manrho. “De eerste woningen die we hebben aangepakt hebben waterschade opgelopen. Dat wordt opgelost door de verzekering, maar het blijft wel vervelend”.

Bewoners kunnen gedurende de werkzaamheden wel in hun woning blijven wonen, maar moesten hun zolders opruimen. Voor de mensen met nagenoeg lege zolders wat eenvoudiger dan voor de ‘verzamelaars van zolderschatten’. “Voor die mensen hebben we containers neergezet waarin overtollige spullen gegooid konden worden. Het leverde 85 kuub aan rommel op die we hebben afgevoerd”, zegt Manrho. Voor de bewoners geldt dat als de werkzaamheden klaar zijn zij minder energiekosten hoeven te betalen, omdat de woning beter geïsoleerd is. De klus kost Wonen Delden 1 miljoen euro.

Waar kunnen we jou bij helpen?

Een kantoorpand, fabriek of school bouwen? Bij ons ben je aan het juiste adres. Ook voor seriematige woningbouw en renovatie- en verduurzamingsprojecten.

Scroll naar top