Bouwers uit Nijverdal met pensioen (interview Tubantia 15-7-2017

Bartels Teesselink Tubantia

Onderstaand het interview met uitvoerders Herman Teesselink en Henk Bartels:

Aannemingsmaatschappij Hegeman uit Nijverdal moet verder zonder Herman Teesselink (66) en Henk Bartels (63). De twee uitvoerders van de bouwonderneming gaan met pensioen. Ze vertrekken niet met stille trom.
Voor het tweetal was vrijdag een afscheidsreceptie. Het bedrijf verliest door het afscheid van Teesselink en Bartels een berg aan ervaring. Teesselink heeft liefst 50 jaar gewerkt. Zijn eerste werkdag was in 1967. Bartels begon later bij Hegeman. “Ik ben in 1976 begonnen”, zegt hij. In de eerste jaren was er nog geen vuiltje aan de lucht. Aan werk geen gebrek. “Maar toen kwam die crisis in de jaren 80. Die was veel erger dan de crisis die we net achter de rug hebben. Van de ruim 100 werknemers verloor meer dan de helft zijn baan. Bij de laatste crisis gingen we van 140 werknemers terug naar ongeveer 90. Als uitvoerder hadden we de taak de werknemers op de werkvloer te zeggen dat er voor hen geen werk meer was”, zegt Bartels.
Teesselink en Bartels konden tijdens de moeilijkste jaren van de utiliteitsbouwer blijven. Het had overigens niet veel gescheeld of Bartels had de onderneming vroegtijdig verlaten. “Ik heb in de jaren 80 even overwogen voor mezelf te beginnen. Maar het is goed dat ik dat niet heb gedaan. Vlak daarna begon die crisis”, zegt hij. Daarna was er nooit reden om naar iets nieuws om te zien. “We hebben hier niet voor niets zo lang gewerkt. Het beviel me goed hier. Anders was ik hier niet zo lang gebleven”, zegt Teesselink.

Beiden spreken hun waardering uit voor Hegeman. “Het is een sociaal bedrijf voor het personeel. Hegeman heeft ook de veiligheid hoog in het vaandel staan. Er is bijvoorbeeld helmplicht en stofafzuigapparatuur aangeschaft. Vegen met een bezem is goedkoper en gaat veel sneller. Maar met stofafzuigapparatuur wordt het inademen van schadelijke stoffen voorkomen. Het is arbeidsintensiever, maar ook veiliger”, steekt Bartels de loftrompet over zijn werkgever.

Het tweetal is blij dat de bouwsector in rustiger vaarwater is aanbeland. “De crisis is voorbij. Er is steeds meer werk. Maar het probleem is nu dat er bijna geen geschikte vakmensen te vinden zijn. De jeugd vindt de bouw niet aantrekkelijk. We hebben nu maar vijf jongens die het vak willen leren. Dat zijn er ook wel eens 35 geweest”, zegt Teesselink, die tevens jarenlang leermeester was.

Waar kunnen we jou bij helpen?

Een kantoorpand, fabriek of school bouwen? Bij ons ben je aan het juiste adres. Ook voor seriematige woningbouw en renovatie- en verduurzamingsprojecten.

Scroll naar top