Bas heeft geen last meer van koude rillingen

Almelo2

In tien dagen tijd een complete make-over van je huurhuis. Het ‘overkomt’ de bewoners van de Merelstraat in Almelo. De hele klus wordt gecoördineerd door Aannemingsmaatschappij Hegeman uit Nijverdal. Voor Kerstmis voet bij iedereen alles klaar zijn. Bas van Kampen zit nu alweer warm thuis.

Blauwe rook kringelt als vanouds omhoog, het pakje zware shag van het merk Rancho ligt alweer op tafel. Maar verder is bijna alles anders in de woning van Bas van Kampen (44) in de Merelstraat van Almelo. In ruim een week tijd is zijn huurhuis van binnen bijna helemaal gestript. Nieuwe keuken, nieuwe badkamer, nieuw toilet. Maar ook: kunststof kozijnen, overal dubbelglas en een nieuwe, goed geïsoleerde vloer.

De woning van Van Kampen en zijn vriendin Jannet van Dijk (47) is één van de 24 huizen in de Merelstraat die momenteel worden gerenoveerd. Het toilet, de keuken en de badkamer stonden op de rol voor groot onderhoud. Tegelijkertijd worden de huizen verduurzaamd. Dat laatste is hard nodig. „Als ik ’s avonds tv zat te kijken, liepen de rillingen over mijn rug. Zo koud was ’t dan”, zegt Van Kampen.

De binnenwerkzaamheden in de huizen met de oneven huisnummers zijn bijna allemaal zo goed als afgerond. Aan de overkant is de buitenkant al aangepakt. Elk huis heeft daar acht zonnepanelen op het dak. Alle 24 woningen krijgen spouwmuurisolatie en dakisolatie.

„We zitten nu ongeveer op het omslagpunt. Aan beide kanten van de weg is begonnen met verbouwen. De woningen die van binnen klaar zijn, worden binnenkort van buiten aangepakt en omgekeerd”, vertelt Elske Alberts, wijkregisseur van corporatie Beter Wonen.

Vanwege het ingrijpende karakter van de renovatie – de binnenwerkzaamheden duren dus tien à elf dagen – kunnen bewoners die dat willen tijdelijk uitwijken naar een modelwoning in de straat. In het huis op nummer vier kunnen zij enerzijds zien hoe hun eigen huis er uiteindelijk uit komt te zien en anderzijds gebruikmaken van het toilet, de keuken en de badkamer.

„Van de modelwoning wordt wisselend gebruikgemaakt”, zegt Alberts. „De één gaat tijdens de verbouwing naar familie, de ander blijft thuis en trekt zich nergens wat van aan en weer een ander vindt het toch wel prettig om hier even de rust op te zoeken. Van de douche en het toilet wordt door alle mensen van wie het huis wordt verbouwd wel gebruikgemaakt. Overdag dan. ’s Nachts kunnen ze naar het chemisch toilet dat tijdelijk op hun eigen bovenverdieping wordt geplaatst.”

Van Kampen maakte geen gebruik van de modelwoning. „Ik kon bij de buurvrouw terecht en zij mag straks hier komen als haar huis overhoop ligt.” Ook was hij veel thuis. „Ik ben aan huis gebonden, ik ben afgekeurd.”

Het in- en uitlopen van werkvolk in zijn huis is nu verleden tijd. Net als de koude rillingen over z’n rug. „Ik heb geen last meer van tocht. Maar dat is niet het enige; ik ben blij met alles dat is aangepast. Het is een verbetering van 100 procent. Ik zit in mijn oude huis, maar het voelt als een nieuwe woning.”

(bron: Tubantia)

 

Waar kunnen we jou bij helpen?

Een kantoorpand, fabriek of school bouwen? Bij ons ben je aan het juiste adres. Ook voor seriematige woningbouw en renovatie- en verduurzamingsprojecten.

Scroll naar top