Zorgappartementen Weidebeek en Turfhorst Wezep

Plaats: Wezep
Opdrachtgever: Delta Wonen
Architect: IAA Architecten en Architectenbureau Verweij, Messnig en Partners
BVO: 17.891 m2


Turfhorst:

In december 2007 is gestart met de nieuwbouw van 4 groepswoningen voor 24 personen met een psychogeriatrische aandoening, voor wie 24 uur per dag zorg aanwezig is. Daarnaast werden 43 seniorenappartementen gebouwd met een oppervlakte van 80 tot 100 m². De bewoners hebben een beschermde woonomgeving gekregen. Zij hebben de mogelijkheid van zorg op afroep of zorg op afspraak tot hun beschikking. De woningen werden verder voorzien van allerlei technische hoogstandjes, waaronder ook domotica. Zo wordt getracht de bewoners zo lang mogelijk in de huidige situatie zelfstandig te laten wonen.

Het bouwplan bestaat uit één blok, die rondom een patio van circa 80 x 10 m¹ werd gebouwd. De groepswoningen beslaan 2 bouwlagen en de seniorenappartementen zijn verdeeld over 3 en 4 bouwlagen.

Weidebeek:

Het woonservicegebied wil sociale contacten bevorderen. Daarom is bij het ontwerp al rekening gehouden met gezellig ingerichte ruimten. Er werden diverse ontmoetingsplekken gecreëerd waar mensen samen een kopje koffie kunnen drinken of even kunnen bijpraten.

Ook is er in het basisstation ‘Weidebeek’ een ontmoetingsplek voor alle bewoners uit de wijk.

Om het gewone leven zo lang mogelijk door te laten gaan, kregen de woningen allerlei technologische hoogstandjes. Voorbeelden zijn automatische deuropeners, vergrendeling van elektriciteit en gas bij het verlaten van de woning, automatische verlichting bij het uit bed stappen, alarmering wanneer langdurig geen beweging wordt waargenomen.

Het bouwplan bestaat uit 3 bouwblokken, waarin de volgende ruimten werden gerealiseerd:

Blok 1: 2 groepswon.PG met 6 kamers, 15 huurwon. en ruimten voor ondersteunende functies.

Blok 2: 2 groepswon. VG met 6 kamers, basisstation voor wijkzorg, 13 huurwon. en ruimten voor ondersteunende functies.

Blok 3: 1 groepswon. PG met 6 kamers, 15 huurwon. en ruimten voor ondersteunende functies.

Het casco van de 3 zorgblokken (blok 1, 2 en 3) is opgetrokken uit kalkzandsteen lijmelementen en breedplaatvloeren. De houten kozijnen zijn tijdens de ruwbouw meegenomen terwijl de aluminium vliesgevels in de afbouwfase gemonteerd zijn. Voor de buitenschil is metselwerk toegepast.

Elk blok is voorzien van een liftinstallatie zodat mindervalide personen toegang hebben tot het gehele blok. Vanaf de 1e verdieping zijn de appartementen via de galerij te bereiken. De prefab galerijplaten worden door een staalconstructie opgevangen en aan de bovenzijde van de staalconstructie is het dak bekleed met felsbeplating. Ook heeft elk appartement een balkon welke d.m.v. een koudebrugonderbrekeing (Iso-korf) aan de verdiepingsvloeren is gestort.

 

Recente projecten

Cellenafdelingen PI Nieuwegein

renovatie, utiliteitsbouw

Onderstation Barneveld

civiel, nieuwbouw, verbouw

Aeres Hogeschool Almere

nieuwbouw, onderwijs, utiliteitsbouw

Hogeschool Windesheim Zwolle

onderwijs, renovatie, utiliteitsbouw