Woonzorgcentrum De Amandelboom Kampen

Plaats: Kampen
Opdrachtgever: Habion
Architect: IAA Architecten
BVO: 21.666 m2


Op 1 december 2008 is in opdracht van Habion uit Houten gestart met de sloop en nieuwbouw van het woonzorgcentrum ‘De Amandelboom’ aan de Wederiklaan in Kampen, incl ondergrondse parkeergarage.

IAA Architecten uit Enschede is verantwoordelijk voor het ontwerp en voerde tevens de directie.

 

Het project, bestond uit 3 delen, te weten:

Bouwdeel A 1e fase: 79 zorg- en huurappartementen + HOED

Bouwdeel B 2e fase: 65 huurappartementen + parkeergarage + kerkzaal

Bouwdeel C 2e fase: 23 koop-/verhuurappartementen

 

Het uit begin jaren zeventig daterende gebouw met 103 kamers voldeed niet meer. De kamers hadden een vloeroppervlak van slechts 23 m2, de gangen waren smal, de sanitaire ruimtes klein en de technische installaties verouderd. Hoewel aanvankelijk ingezet werd op renovatie, koos Habion uiteindelijk voor een nieuwbouwplan. Naast de zorg- en huurappartementen kwamen er ook koopappartementen. Daarmee werd er een zeer gevarieerd aanbod aan woonvormen gecreëerd op deze locatie. In ‘De Amandelboom’ is ook ruimte gecreëerd voor een kerkzaal en een praktijkruimte voor 3 huisartsen volgens een zogenaamde HOED-constructie (Huisartsen Onder Eén Dak). Een huisartsenpraktijk in het gebouw is een goede service naar de bewoners toe en zorgt voor meer contacten tussen de wijk en het gebouw. Het hoofdgebouw heeft een geweldige entree en het restaurant en overige ruimten op de begane grond geven dankzij het hoge plafond op 3,4 m1 hoogte een ruimtelijke indruk.

Het specifieke buitenmetselwerk kenmerkt zich door de steenkeuze en de verschillende verbanden, te weten staand-, blok- en wildverband. Ook de kleurkeuze van de balkons, gelaagd glas in de kleur lichtgroen, is apart te noemen.

 

Nadat het oude woonzorgcentrum voor de helft is gesloopt, is op 24 februari 2009 gestart met de grondwerkzaamheden voor de eerste fase. In maart 2010, iets meer dan een jaar later, is de eerste fase opgeleverd en zijn de bewoners van het toen nog bestaande woonzorgcentrum en de aanleunwoningen overgegaan naar hun nieuwe appartementen.

De uitvoering van de werkzaamheden eerste fase is in nauw overleg met de directie en de gebruiker gebeurd in verband met het blijvend functioneren van het woonzorgcentrum tijdens deze bouwfase.

Het bestaande woonzorgcentrum en de aanleunwoningen zijn direct na verhuizing gesloopt. Eind 2010 is gestart met de parkeergarage van bouwdeel B, dat werd opgeleverd in maart 2012.

De eindoplevering vond plaats op 9 mei 2012.

Recente projecten

Cellenafdelingen PI Nieuwegein

renovatie, utiliteitsbouw

Onderstation Barneveld

civiel, nieuwbouw, verbouw

Aeres Hogeschool Almere

nieuwbouw, onderwijs, utiliteitsbouw

Hogeschool Windesheim Zwolle

onderwijs, renovatie, utiliteitsbouw