Woon-/zorgcentrum De Pelkwijk Winterswijk

Plaats: Winterswijk
Opdrachtgever: Habion
Architect: Wentink Architecten
BVO: 13.192 m2


In opdracht van Habion uit Houten (specialist in woonvormen voor senioren), werd op 15 mei 2006 gestart met de uitbreiding van het bestaande Woon-/Zorgcentrum ‘De Pelkwijk’ in Winterswijk. Samen met de Stichting Zorgcombinatie Marga Klompé, huurder van het vastgoed, ontwikkelde Habion een plan voor vervangende nieuwbouw van ‘De Pelkwijk’.

Het oude centrum voldeed niet meer aan de huidige en toekomstige wensen van senioren en is gedeeltelijk afgebroken. Een deel van het bestaande gebouw werd vernieuwd en gemoderniseerd. Het nieuwe complex omvat 93 appartementen. Er is veel aandacht besteed aan goede woonkwaliteit, waarbij een zo breed mogelijk pakket van zorg en zonodig verpleging kan worden geleverd.

 

Bijzonder aan dit complex (een ontwerp van Wentink Architecten uit Muiden, tevens directievoerder) is dat de zorgappartementen als volwaardige woningen zijn gerealiseerd. Met een totaaloppervlakte van 75 m2 heeft elk appartement naast een ruime woonkamer en slaapkamer, een 3e ruimte voor bijvoorbeeld een hobby- of logeerkamer. Een hal en een ruime keuken completeren deze woningen.

 

De nieuwbouw kenmerkt zich door een atrium met een hoogte van 18,5 m1 waar omheen de appartementen zijn gelegen. Rondom het atrium zijn ter hoogte van het dak hydraulisch te openen ramen geplaatst. In combinatie met 10 grote lichtdoorlatende koepels in het dak en de strak afgewerkte witte muren is het hierdoor opvallend licht in het atrium.

 

Bijzonder aan de renovatie was dat deze plaats vond in een gebouw waarin het normale bedrijfsproces van het verzorgingstehuis gewoon doorging. In nauw overleg met de gebruikers is een planning opgesteld, waardoor zowel de bouwstroom als de medewerkers van het verzorgingstehuis op een normale manier hun werkzaamheden konden uitvoeren.

 

Het project is uitgevoerd in een complexe binnenstedelijke omgeving. De Pelkwijk is gelegen in een woonwijk, achter het verzorgingshuis is een school gelegen. Het vrachtverkeer werd afgezonderd door middel van speciale aanrijroutes, zodat de leerlingen van de school hiervan geen hinder ondervonden. Er werd rekening gehouden met de aanvang- en sluitingstijden van de school.

 

De werkzaamheden omvatten naast de nieuwbouw en renovatie diverse aanpassingen aan het terrein om het bestaande en nieuwe gebouw.

Recente projecten

Cellenafdelingen PI Nieuwegein

renovatie, utiliteitsbouw

Onderstation Barneveld

civiel, nieuwbouw, verbouw

Aeres Hogeschool Almere

nieuwbouw, onderwijs, utiliteitsbouw

Hogeschool Windesheim Zwolle

onderwijs, renovatie, utiliteitsbouw