Voormalig MOB-complex Wanroij

Plaats: Wanroij
Opdrachtgever: Provincie Noord-Brabant
Architect:
BVO: – m2


Ten tijde van de Koude Oorlog kende Nederland zo’n honderd militaire bases (mobiliteitscomplexen), bedoeld om een snelle mobilisatie mogelijk te maken na een inval uit het Oostblok. Na afloop van de Koude Oorlog hebben veel militaire terreinen hun functie verloren, de meeste complexen zijn inmiddels gesloopt.

Om toch een blijvende herinnering aan de Koude Oorlog te creëren, werd het MOB-complex in Wanroij gerenoveerd. De provincie Noord-Brabant kocht dit terrein in Wanroij in 2010 met het doel het in te richten als herinneringspark van de Koude Oorlog om het vervolgens open te stellen voor bezoekers.

Het mobiliteitscomplex in Wanroij (gebouwd omstreeks 1960) bestaat uit een wacht- en kantoorgebouw, een eenvoudige werkplaats voor kleine reparaties, meerdere loodsen voor wielvoertuigen, munitieopslagplaatsen, verbindingsmagazijnen en zogeheten Bos-opslagplaatsen (Benzine, Olie, Smeermiddelen).

Op het circa 1 kilometer langgerekte terrein zijn de gebouwen met elkaar verbonden door een slingerweg.

In verband met vele aanwezige beschermde vleermuizen, de gewone grootoorvleermuis en de gewone dwergvleermuis, zijn eerst vleermuiskasten opgehangen om de vleermuizen tijdens de uitvoering een onderkomen te bezorgen.

De renovatie van het complex, een ontwerp van Martien de Brouwer uit Tilburg / Louis Chamuleau Architect B.N.A. uit Rijen, bestond in hoofdzaak uit:

– Uitvoeren van sloopwerk en asbestsanering.

– Herstellen/vervangen van een deel van de riolering.

– Herstellen van het betonskelet van diverse gebouwen (betonreparatie)

– Vervangen van diverse kozijnen, ramen, beglazing en/of stopverf.

– Vervangen van ruim 11.000 m2 dakbedekking.

– Bij 3 van de 13 loodsen het geheel vervangen van de hout-vezelbetonnen dakplaten door cellenbeton dakplaten.

– 1 van de 13 loodsen zal fungeren als een soort ruine. Hiervoro zijn de dakplaten verwijderd en staat alleen het betonskelet nog overeind.

– Vervangen van betimmeringen, boeiboorden en overstekken.

– Uitvoeren van schilderwerk.

– Diverse aanpassingen aan w- en e-installaties, alsmede het vervangen van ruim 2 km grondkabels en aanleggen wifi-bekabeling over het circa 1 km langgerekte terrein.

– Repareren, stralen en schilderen/coaten van maar liefst 572 stalen loodsdeuren.

Het werk is op 1 oktober 2015 naar tevredenheid van de opdrachtgever opgeleverd en werd na oplevering ingericht als herinneringspark van de Koude Oorlog. De provincie zal het terrein openstellen voor publiek, zodat zij de sfeer en het tijdsbeeld via fysieke en digitale informatie van de Koude Oorlog kan (her)beleven.

 

Recente projecten

Cellenafdelingen PI Nieuwegein

renovatie, utiliteitsbouw

Onderstation Barneveld

civiel, nieuwbouw, verbouw

Aeres Hogeschool Almere

nieuwbouw, onderwijs, utiliteitsbouw

Hogeschool Windesheim Zwolle

onderwijs, renovatie, utiliteitsbouw