Verpleeghuis Zonnehuis Zwolle

Plaats: Zwolle
Opdrachtgever: Zorgcombinatie Zwolle
Architect: Rau en Partners
BVO: 13.830 m2


De nieuwbouw van ‘Het Zonnehuis’, bestaande uit 3 bouwlagen, in de wijk Stadshagen in Zwolle is bestemd voor mensen met een zogenaamde zware zorgindicatie: mensen die permanent hulp nodig hebben en maar in beperkte mate op zichzelf kunnen wonen. Het gebouw (een ontwerp van Rau en Partners Amsterdam) biedt ruimte om te wonen (185 kamers), voor dagopvang en therapeutische ruimten. Alle functies zijn gegroepeerd rond 2 beschutte tuinen, die met elkaar zijn verbonden door een centrale binnenplaats. De geleding in de gebouwdelen en verscheidenheid aan gevels verhullen dat het hier om één gebouw gaat: het is in feite een kleine, beschermende stad. Het gebouw richt zich zowel naar binnen als naar buiten: ondanks dat het complex voor veel bewoners de hele wereld omvat, wordt de buitenwereld niet buitengesloten. Andersom mag het ook goed zichtbaar zijn wat zich op deze locatie afspeelt. De mensen die er wonen hebben recht op een volwaardige plaats in de maatschappij. Het binnenplein, de Plaza, geeft toegang tot alle delen van het gebouw. Met een totaal oppervlakte van 13.000 m2 is overzicht heel belangrijk. Juist door de vele gevels is daglicht een belangrijk instrument voor de oriëntatie in het gebouw.

Recente projecten

Cellenafdelingen PI Nieuwegein

renovatie, utiliteitsbouw

Onderstation Barneveld

civiel, nieuwbouw, verbouw

Aeres Hogeschool Almere

nieuwbouw, onderwijs, utiliteitsbouw

Hogeschool Windesheim Zwolle

onderwijs, renovatie, utiliteitsbouw