Woonzorgcomplex ‘t Wedervoort Wierden

Plaats: Wierden
Opdrachtgever: Stichting Wonen Wierden Enter
Architect: Jorissen Simonetti Architecten
BVO: 5.400 m2


In april 2012 kwam Aannemingsmaatschappij Hegeman als laagste inschrijver uit de bus tijdens de aanbesteding van de vernieuwing van seniorencomplex ‘t Wedervoort in Wierden. In overleg met opdrachtgever Stichting Wonen Wierden Enter heeft zusterbedrijf Jansman Bouw de gefaseerde renovatie/verbouw gerealiseerd.

’t Wedervoort is gelegen op een prachtige locatie, dichtbij het centrum van Wierden. Na een uitgebreid onderzoek heeft de opdrachtgever besloten tot herstructurering van het huidige complex. Het voormalige pand bestond uit 53 gedateerde appartementen, een kantoor voor zorgverlener ZorgAccent en een ontmoetingscentrum genaamd ‘t Oosterhoes.

De gefaseerde verbouwing bestond uit een renovatie/interne verbouwing van het voormalige complex. Het ontmoetingscentrum ’t Oosterhoes werd naar de voorzijde verplaatst, waardoor de wijkfunctie van ’t Oosterhoes beter tot zijn recht komt. De nieuwe appartementen hebben een gewijzigde en royale indeling gekregen, waardoor ze voldoen aan de huidige eisen en wensen. Dit betekent een herindeling van de 28 appartementen die bestaan uit een woonkamer met 2 aparte slaapkamers of in sommige gevallen één ruime slaapkamer, allen uniek, waarbij de grootte van de appartementen varieert van circa 75 m² tot 100 m².

In verband met de veiligheid is de hoofdentree op de begane grond afgesloten. Door middel van een spreekluisterverbinding met videofoon is de hoofdentree vanuit de woning te openen. Bij deze entree zijn ook de postbussen gesitueerd. Daarnaast is er een neveningang aan de zijkant en aan de achterzijde van het complex. De eerste verdieping is te bereiken via de centraal gelegen lift of het trappenhuis.

Naast de bergingen in elk appartement zijn er 2 gemeenschappelijke bergingen gelegen op de begane grond. Deze zijn bestemd voor het plaatsen van fietsen en/of scootmobielen. De bergingen zijn bereikbaar vanaf de buitenzijde, maar ook vanuit de hal.

In de vleugel voor de zorg zijn 24 verpleegappartementen gerealiseerd die onder beheer staan van ZorgAccent. De verpleegappartementen zijn geclusterd in 3 woongroepen, met elk een eigen ingang en een gezamenlijke woonkamer. De zorgafdeling is voorzien van de benodigde domotica.

De nieuwe gevelopbouw werd met zink bekleed. De indeling van de appartementen is deels gecreëerd door metal stud binnenwanden. Rondom het complex zijn verschillende parkeerplaatsen gerealiseerd. Nabij de hoofdentree bevinden zich parkeerplaatsen voor het halen en brengen van bewoners. Het grootste deel van de parkeerplaatsen ligt aan de achterzijde van het complex.

Het project omvatte alle disciplines. Naast de bouwkundige werkzaamheden waren ook de sloop- en asbestsaneringswerkzaamheden onderdeel van de opdracht.

Voor de technische installaties werd door een deskundig adviseur een bestek vervaardigd en als onderdeel aan het bouwkundig werk gekoppeld. Hiermee is er sprake van het traditionele contractmodel waarbij wij als hoofdaannemer de volledige verantwoordelijkheid hadden voor het gehele project.

De oplevering geschiedde in 4 fases. De eindoplevering vond plaats in november 2013.

Recente projecten

Cellenafdelingen PI Nieuwegein

renovatie, utiliteitsbouw

Onderstation Barneveld

civiel, nieuwbouw, verbouw

Aeres Hogeschool Almere

nieuwbouw, onderwijs, utiliteitsbouw

Hogeschool Windesheim Zwolle

onderwijs, renovatie, utiliteitsbouw