SOMA College Harderwijk

Plaats: Harderwijk
Opdrachtgever: Bouw & Infra Park Harderwijk
Architect: Wind Architecten Adviseurs
BVO: 6.100 m2


In januari 2011 verstrekte Bouw & Infrapark uit Harderwijk de opdracht voor de uitbreiding en verbouw van het SOMA College in Harderwijk.

De werkzaamheden omvatten de nieuwbouw van een onderwijs-/stafgebouw en renovatie/restauratie van het bestaande gebouw waarin de praktijkruimten zijn opgenomen.

Het ontwerp is verzorgd door Wind Architecten Adviseurs uit Drachten.
Een belangrijk aandachtspunt bij dit bestaande gebouw is, dat het is aangemerkt als monument. Het gebouw heeft vroeger dienst gedaan als huisvesting voor de paarden van de landmacht.

De werkzaamheden voor de verbouw omvatten met name het vervangen van de bestaande houten gevelkozijnen en deuren, inclusief beglazing. Tevens is de beglazing van alle bestaande stalen gevelkozijnen (circa 650 ruitjes) vervangen door ‘isolerend’ enkel glas. Plaatsing van dit glas gebeurde op de ouderwetse manier, door middel van kit.

Op de daken van de noord- en zuidvleugel zijn de bestaande dakkapellen vervangen en zijn tevens nieuwe dakkapellen geplaatst. Ook zijn de pannen op deze daken verwijderd om een dakfolie aan te brengen en teruggeplaatst. Op de platte daken werd nieuwe dakisolatie en dakbedekking aangebracht.

Om de verdiepingen tussen de noord- en zuidvleugel met elkaar te verbinden, werd een vliesgevelsysteem toegepast. Dit systeem bestaat uit dragende houten (Lariks) portalen. Deze portalen werden voorzien van beglazing en aan de buitenzijde afgewerkt met aluminium lijsten. Binnenin het gebouw is een deel van de ruimten opnieuw ingedeeld. Op de verdiepingen, die na ingebruikname van het gebouw ook dienst doen als leslokalen, zijn 4 trappenhuizen geplaatst. Het gehele gebouw werd voorzien van nieuwe wand-, vloer- en plafondafwerkingen en overige afwerkingen.

De nieuwbouw betreft een ovaal gebouw (afmeting circa 44×20 meter) die met een tussenvleugel aansluit op het bestaande gebouw. Het gebouw bestaat uit 3 bouwlagen en is opgebouwd uit een betonnen constructie bestaande uit in het werk gestorte ronde kolommen en wanden en breedplaatvloeren.

De gevels zijn uitgevoerd in prefab houtskeletbouw elementen, die gesegmenteerd in de ovale vorm van de vloeren zijn geplaatst. De buitenzijde van deze elementen zijn in het werk bekleed met een cementgebonden gevelplaat en als verdere afwerking zijn er houten (Douglas) horizontale lamellen gemonteerd.

De gevelkozijnen zijn uitgevoerd in aluminium en een vliesgevelsysteem. In het gebouw is het merendeel van de ruimten gecreëerd door middel van glazen systeemwanden.

Recente projecten

Cellenafdelingen PI Nieuwegein

renovatie, utiliteitsbouw

Onderstation Barneveld

civiel, nieuwbouw, verbouw

Aeres Hogeschool Almere

nieuwbouw, onderwijs, utiliteitsbouw

Hogeschool Windesheim Zwolle

onderwijs, renovatie, utiliteitsbouw