Renovatie hotel Amsterdam

Plaats: Amsterdam
Opdrachtgever: PH 120 Vastgoed B.V.
Architect: ir. S. de Swaan BNA
BVO: 650 m2


In november 2014 hebben wij na een grondige renovatie het hotel aan de Prins Hendrikkade 120 in Amsterdam overgedragen aan onze opdrachtgever PH 120 Vastgoed B.V. uit Amstelveen. De start voor de renovatie van dit voormalige kantoorpand werd ingeluid door het tekenen van de aannemingsovereenkomst op 19 juni 2014. Kort na het tekenen van de overeenkomst vonden de sloopwerkzaamheden plaats. Het gebouw werd na het saneren van aanwezig asbest van binnen volledig gestript. Enkel de bestaande houten balklagen, de oude vloerdelen en de wanden van de liftschacht bleven overeind. Ook de dakopbouw en de oorspronkelijke liftinstallatie bleven niet gespaard.

Met een nieuwe liftinstallatie moest ook het souterrain bereikbaar worden. Hiervoor was een nieuwe liftput noodzakelijk, waarvoor vanaf de begane grondvloer 4 stalen buispalen met overlengte zijn geheid. Deze zijn voor het maken van de nieuwe liftputvloer op hoogte afgebrand.

Bij het verwijderen van een deel van de vloer van het souterrain troffen wij een oude bakstenen vloer aan van circa 400 mm, die op dikke houten vloerdelen (sloven) gelegen in het zand, waren gemetseld. Daarnaast werden ook de bestaande houten palen en houten kespen zichtbaar, kenmerkend voor de oude gebouwen in de binnenstad van Amsterdam.

In dit historische (Beschermd Stadsgezicht), maar niet monumentale pand van 6 bouwlagen, zijn een receptie, een lobby, een ontbijtruimte en 22 hotelkamers gerealiseerd naar een ontwerp van ir. S. de Swaan BNA uit Amsterdam. Het souterrain herbergt 2 hotelkamers, de ontbijtruimte, een berging en de technische ruimte. Op de begane grond zijn de lobby, receptie en 3 hotelkamers gesitueerd. De resterende 17 hotelkamers zijn verdeeld over de 1e tot en met de 4e verdieping en de nieuwe dakopbouw, die is opgebouwd uit houtskeletbouwelementen. De oude houten vloerdelen zijn na het sloopwerk voorzien van brand- en geluidwerend plaatmateriaal. Ter plaatse van de badkamers en toiletten zijn de oude houten vloerdelen vervangen door een zwaluwstaartvloer met een betonnen opstorting. Alle binnen- en voorzetwanden, deels toegepast als afscheiding tussen de kamers en deels als isolerende voorzetwand bij de ongeïsoleerde gevels, zijn opgetrokken uit metalstud. Dit werkte gewichtsbesparend en droeg bij aan een vrije en optimale indeling van de kamers. Ook de nieuwe (vaste) plafonds zijn opgebouwd uit metalstudprofielen met een dubbele laag gips. Naast alle bouwkundige werkzaamheden behoorde ook het volledig vervangen van de elektrotechnische en werktuigbouwkundige installaties tot onze opdracht. Aan de buitenzijde is alle bestaande beglazing vervangen door nieuw isolatieglas. Delen van de bestaande grenen kozijnen, met name de stijlen, waren aangetast door houtrot en zijn door ons vervangen. Ook zijn alle oorspronkelijke draaiende delen verwijderd, is de sponning van de kozijnen aangepast en zijn nieuwe draaiende delen geplaatst.

Tijdens de uitvoering werden wij met regelmaat van de klok verrast door bijvoorbeeld bijzondere bouwmethodieken, constructieve uitvoeringen vanuit het verleden, die niet meer passen in de hedendaagse visie, en houtborende insecten in balklagen en vloerdelen. Dit gooide nogal eens roet in het eten tijdens de uitvoering van de werkzaamheden, maar was daarnaast ook zeer leerzaam.

Recente projecten

Cellenafdelingen PI Nieuwegein

renovatie, utiliteitsbouw

Onderstation Barneveld

civiel, nieuwbouw, verbouw

Aeres Hogeschool Almere

nieuwbouw, onderwijs, utiliteitsbouw

Hogeschool Windesheim Zwolle

onderwijs, renovatie, utiliteitsbouw