Hoofdgebouw RNW Avro/Tros Hilversum

Plaats: Hilversum
Opdrachtgever: RNW/Tros/Avro
Architect: Architectenbureau Claessens Erdmann
BVO: 12500 m2


In opdracht van de Algemene Omroepvereniging Avro/Tros (Avro/Tros) en de Stichting Radio Nederland Wereldomroep (RNW) is op 15 juli 2013 gestart met de renovatie van de voormalige huisvesting van de Wereldomroep, die door de gemeente Hilversum is aangemerkt als een monument. Het betrof voornamelijk de renovatie van het interieur. Architectenbureau Claessens Erdmann uit Amsterdam tekende voor het ontwerp hiervan.

De Avro/Tros en de RNW hadden vertegenwoordigers aangesteld, die tezamen de vierkoppige bouwdirectie vormden. Voor de Avro/Tros waren dit Media Lodging BV uit Laren en Nieuw Spijk BV uit Veenhuizen (Dr). De RNW werd vertegenwoordigd door Kastanje Vastgoedbeheer BV uit Hilversum.

In de weken voorafgaand aan de start werd het gebouw nagenoeg geheel gestript. Van het circa 12.500 m² metende bruto vloeroppervlak werd ongeveer 9.500 m² gerenoveerd. De ruimten die niet werden gerenoveerd, bestonden voornamelijk uit installatieruimten. Op alle bouwlagen zijn installaties, een nieuwe vloerafwerking en systeemplafonds aangebracht. Op de vloerbedekking zijn glazen kantoorunits geplaatst. Hierdoor is een heel open structuur op de verdiepingen van het 125 m¹ lange gebouw ontstaan.

Verder zijn de bestaande balken en kolommen gesausd, de kozijnen geschilderd en diverse nieuwe deuren afgehangen. Ook het merendeel van de sanitaire ruimten is voorzien van nieuw tegelwerk en een systeemplafond. Het bestaande restaurant op de eerste verdieping is verplaatst naar de begane grond. Hier is een volledig nieuwe grootkeuken gerealiseerd voor de medewerkers.

Naast de diverse nieuwe materialen is het oude betonplafond in het zicht gebleven en zijn de met mozaïektegels bekleedde kolommen zoveel mogelijk hersteld. In de bestaande stalen binnenkozijnen is nieuw glas geplaatst of vervangen door nieuwe ongeïsoleerde stalen kozijnen.

Aan de buitenzijde van het gebouw is alle enkele beglazing in de stalen kozijnen vervangen door nieuw isolatieglas, waarbij de oude stopverf is vervangen door een nieuwe beglazingskit. Het aanwezige houtrot is hersteld en de gehele buitenzijde van het gebouw werd opnieuw geschilderd.

Binnen bevindt zich op de begane grond een dwarsbeuk van circa 70 m¹ lang met daarin opgenomen het montageplein met 16 montageruimten, sommige voorzien van een spreekcel. Ook is een radio- en fotostudio gerealiseerd op dit plein. De bestaande akoestische wandbekleding is zoveel mogelijk hersteld en daar waar nodig met nieuwe akoestische panelen aangevuld. Tevens bevindt zich op de begane grond de redactieruimte voor de diverse tv-programma’s. In deze grote open ruimten zijn diverse glazen kantoorunits geplaatst, is tegen het plafond een akoestisch materiaal (Sprayplan) gespoten en zijn diverse WPM’s (Werkplaats Programma- Makers) en spreekcellen als doos in doos constructie in deze ruimte geplaatst.

In de kelder, op de kop van het gebouw, is de bestaande tvstudio voorzien van een nieuwe gitzwarte glanzende gietvloer en de bestaande akoestische wandbekleding volledig zwart gespoten. In deze studio vinden onder andere de opnames van het nieuws- en actualiteitenprogramma EénVandaag plaats. Aan het einde van het lange gebouw is in de kelder de uitgeverij gehuisvest, die zorg draagt voor het uitgeven van de diverse programmagidsen als de Avrobode, Troskompas et cetera. Tussen de tv-studio en de uitgeverij bevinden zich voornamelijk bestaande installatieruimten. Na een bouwtijd van 22 werkweken is het gerenoveerde gebouw op 16 december 2013 overgedragen aan de opdrachtgevers.

Recente projecten

Renovatiewoningen Almelo

renovatie, wonen

Westvleugel Academiegebouw Groningen

onderwijs, renovatie, utiliteitsbouw

De Eglantier Apeldoorn

nieuwbouw, retail, utiliteitsbouw, verbouw, wonen

Winkelcentrum Rijksweg Groningen

renovatie, retail