Hilversum Nieuw Zuid

Plaats: Hilversum
Opdrachtgever: Dudok Wonen
Architect: IAA Architecten
BVO: 14.643 m2


In het najaar van 2016 zijn wij gestart met de nieuwbouw van het project Nieuw Zuid te Hilversum en de bijbehorende gefaseerde sloop om in de eerste fase van het bouwplan 3 gebouwen te realiseren, te weten:

Gebouw 1  Alba

Gebouw 2  Rubina

Gebouw 3  Saphira

 

Het betreft een (Design) & Build opdracht onder UAV-GC 2005, waarbij de basis van de opdracht een VO+ en een programma van eisen betreft.

De aanbestedingsstukken zijn in het ontwerpproces compleet uitgewerkt tot een Definitief Ontwerp, waarna vervolgens het Uitvoerings Ontwerp tot stand is gekomen. Alle van toepassing zijnde eisen zijn middels een verificatieplan geverifieerd en geborgd.

Alba (gebouw 1) is een ontwerp van Zecc Architecten BV uit Utrecht. Het gebouw is gerealiseerd in opdracht van Dudok Wonen uit Hilversum. In gebouw 1 zijn 46 sociale huurwoningen gerealiseerd op 5 woonverdiepingen. Op de begane grond zit een gezondheidscentrum met diverse behandelruimten, waarvan de Stichting Eerstelijns Samenwerk Hilversum Zuid (SEHZ) de gebruiker is. SEHZ is een innovatief samenwerkingsverband van zorgverleners op het gebied van zorg en welzijn in Hilversum Zuid. Naast huisartsen zijn hierbij ook fysiotherapeuten, diëtisten, psychologen, apothekers, logopedisten, wijkverpleegkundigen en thuiszorgorganisaties aangesloten.

 

Rubina (gebouw 2) is een ontwerp van EGM architecten uit Dordrecht. Gebouw 2 werd gerealiseerd in opdracht van Stichting Dudok Wonen te Hilversum die dit gebouw verkocht heeft aan de Stichting Habion Vastgoed uit Houten. Tijdens het ontwerpproces is het oorspronkelijke woongebouw, voorzien van 42 sociale huurwoningen, omgevormd tot verzorgingstehuis dat is voorzien van 40 wooneenheden, met op iedere bouwlaag een gezamenlijke huiskamer. Daarnaast werden er op de bovenste bouwlaag nog eens 6 wooneenheden gerealiseerd waarbij 2 bewoners een gezamenlijke keuken en badkamer delen. Naast 4 appartementen die op de begane grond gerealiseerd werden, is er een restaurant en ontmoetingsruimte ingericht. Hier kunnen bewoners van een appartement van Nieuw Zuid of van de wijk terecht om mensen te ontvangen en te ontmoeten. Mensen kunnen hier hun eigen gang gaan in een vertrouwde omgeving waar zorg nabij is. Amaris Zorggroep, tevens gebruiker van het bestaande verzorgingstehuis op de bouwlocatie, is de huurder van dit gebouw.

 

Saphira ( gebouw 3) is een ontwerp van Atelier By Bali uit Amsterdam. Gebouw 3 werd ook gerealiseerd in opdracht van Dudok Wonen uit Hilversum. In het gebouw zijn 28 vrije sector huurwoningen gerealiseerd op 6 woonverdiepingen. Op de begane grond zit een kinderdagverblijf.

 

Na de eerste fase zijn de bewoners van het bestaande verzorgingstehuis verhuisd naar Rubina waarna de volgende fases gerealiseerd werden. Deze fasen bestaan nogmaals uit een gefaseerde sloop van het oude tehuis en de nieuwbouw van 2 gebouwen met in totaal 88 sociale huurwoningen. De 5 gebouwen van Nieuw Zuid zijn uiteindelijk met elkaar verbonden door een fraai aangelegde daktuin op het dek van een stallingsgarage die ruimte biedt aan circa 125 auto’s.

 

 

Recente projecten

Centrumplan MFA Leende

amusement, nieuwbouw, onderwijs, utiliteitsbouw

Transformatorruimtes Barneveld en Regelstation Nijkerkerveen

civiel, nieuwbouw, verbouw

Campus Lelystad

nieuwbouw, onderwijs, overheid, utiliteitsbouw

Uitvaartcentrum Nijverdal

kantoren, utiliteitsbouw, verbouw