Gelders Archief Arnhem

Plaats: Arnhem
Opdrachtgever: Gelders Archief
Architect: Architectenbureau De Twee Snoeken
BVO: 10.1800 m2


Op 13 februari 2013 is, na een bouwtijd van 17,5 maanden, de nieuwbouw van het Gelders Archief in Arnhem overgedragen aan opdrachtgever Gelders Archief.

De nieuwbouw, met een totale vloeroppervlakte van ruim 10.000 m² verdeeld over 6 bouwlagen, betrof in hoofdlijnen het bouwen van depotruimten in 5 bouwlagen, kantoren in 4 bouwlagen en publiekstoegankelijke ruimten met onder andere een leeszaal en auditorium op de begane grond. Tevens behoorden de terreininrichting en bestratingen tot de bouwkundige opdracht. In het gebouw wordt de collectie van het Gelders Archief opgeslagen. Deze collectie bestaat uit historische documenten (papier, audiovisueel, digitaal) uit en over Gelderland en haar diverse gemeenten. Het oudste document dateert uit 1076.

De nieuwbouw is gefundeerd op prefab heipalen waarop een geheel in het werk gestorte begane grondvloer is gerealiseerd. Een belangrijk aandachtspunt bij de fundatiewerkzaamheden was dat er zich onder het gebouw een dikke laag zwaar verontreinigde grond bevindt, die aan de bovenzijde is afgedekt met een dikke folie. Deze verontreinigde grond is niet verwijderd. Na het storten van de begane grondvloer is de folie rondom tegen de nieuwbouw aangeheeld, waarna folie en begane grondvloer de nieuwe afscheiding van de verontreinigde grond vormen. Verder is het skelet van de ruwbouw voor het archiefgedeelte, afmeting circa 30 x 40 meter, opgebouwd uit in het werk gestorte betonwanden en -kolommen met breedplaatvloeren. Het kantoorgedeelte tegen de archiefruimten aan, is met name opgebouwd uit prefab betonnen onderdelen (kolommen, wanden en vloeren).

De gevels van dit uitermate duurzame gebouw zijn grotendeels uitgevoerd in aluminium gevelcassettes met een Rc waarde van 5,0 m2K/W en aluminium puien met 3-bladig glas. De archiefruimten zijn opgedeeld in brandcompartimenten van 120 minuten. Deze ruimten zijn grotendeels ingericht met archiefkasten en op de bovenste bouwlaag zijn 2 koelruimten van in totaal 300 m² gebouwd. De Archiefwet, met al haar specifieke eisen, vormde naast de reguliere wet- en regelgeving een belangrijk aandachtspunt.

De directie werd gevoerd door De Comme B.V. uit Zaltbommel. Het ontwerp is verzorgd door Architectenbureau De Twee Snoeken uit ’s-Hertogenbosch.

Recente projecten

Centrumplan MFA Leende

amusement, nieuwbouw, onderwijs, utiliteitsbouw

Transformatorruimtes Barneveld en Regelstation Nijkerkerveen

civiel, nieuwbouw, verbouw

Campus Lelystad

nieuwbouw, onderwijs, overheid, utiliteitsbouw

Uitvaartcentrum Nijverdal

kantoren, utiliteitsbouw, verbouw