Gebouw X Hogeschool Windesheim Zwolle

Plaats: Zwolle
Opdrachtgever: Hogeschool Windesheim
Architect: Broekbakema Architecten
BVO: 24.030 m2


In februari 2010 is het nieuwste onderwijsgebouw op de campus van de Hogeschool ‘Windesheim’ in Zwolle opgeleverd. ‘Gebouw X’, zoals het gebouw door de gebruiker wordt genoemd, biedt huisvesting aan de domeinen Economie en Journalistiek. Het ontwerp is verzorgd door Architectenbureau van den Broek en Bakema, oftewel Broekbakema uit Rotterdam, tevens directievoerder.

 

Kenmerkend voor het gebouw zijn de grote vrije overspanningen van bijna 17 meter, die zijn gerealiseerd door het toepassen van een bollenplaatvloer in combinatie met naspanning. Dit schoolgebouw is in Nederland het tweede gebouw waarin deze combinatie is toegepast. Hierdoor is een gebruiksvriendelijke parkeergarage ontstaan met zo min mogelijk kolommen. Tevens is deze constructieopzet doorgetrokken op de verdiepingen, wat bijdraagt aan de vrije indeelbaarheid en dus een grotere flexibiliteit oplevert voor de gebruiker.

 

Om daglicht in het hart van het gebouw te krijgen knipt een grote vide, die tevens zorgt voor overzicht en oriëntatie, het gebouw in tweeën. De vloerdelen aan beide zijden van deze vide zijn een halve verdieping van elkaar in hoogte verschoven, zodat er een split level doorsnede ontstaat. Deze vloerdelen zijn door middel van hellingbanen en trappen met elkaar verbonden.

 

Tevens kenmerkend en beeldbepalend voor het gebouw zijn de gevelelementen, die beide gedeeltes met elkaar verbinden en de thermische schil vormen om de constructie. Dit is een primeur in Nederland en waarschijnlijk wereldwijd, omdat voor dit gebouw speciaal ontwikkelde glasvezelversterkte composiet gevelelementen zijn toegepast van circa 24 meter lengte, opgebouwd uit 2 elementen.

 

De expressieve vormgeving van atriumdak en gevel zorgt voor een continu boeiend lichtspel in het atrium en geeft het interieur van het gebouw een herkenbare identiteit. Binnen het casco van het gebouw zorgt het interieurconcept met felgekleurde elementen voor contrasten en een energieke, dynamische omgeving voor het onderwijs en ontmoeting.
’Kenniscirculatie door ontmoeting’ is een van de kernwaardes van de Christelijke Hogeschool Windesheim. Deze kernwaarde is in gebouw X, met haar vele visuele relaties en fysieke ontmoetingsplekken, bijna letterlijk voelbaar.

Het slimme materiaalgebruik in combinatie met de flexibele en compacte opzet van Gebouw X maakt het een zeer duurzaam. De Greencalc score voor het gebouw bedraagt 265.

Hiermee behaalt het gebouw de meest duurzame waardering: het A-label.

Recente projecten

Cellenafdelingen PI Nieuwegein

renovatie, utiliteitsbouw

Onderstation Barneveld

civiel, nieuwbouw, verbouw

Aeres Hogeschool Almere

nieuwbouw, onderwijs, utiliteitsbouw

Hogeschool Windesheim Zwolle

onderwijs, renovatie, utiliteitsbouw