Comenius College Hilversum

Plaats: Hilversum
Opdrachtgever: CVO ‘t Gooi
Architect: Rienks Architecten
BVO: 11.035 m2


In november 2011 is nagenoeg de hele nieuwbouw en renovatie van het ‘Comenius College’ in Hilversum opgeleverd in opdracht van CVO ’t Gooi uit Hilversum. De bouw van het project, een ontwerp van Rienks Architecten uit Breda, is gestart in mei 2010.

Het schoolgebouw was in gebruik voor mavo, havo en vwo, was ongeveer 40 jaar oud en had een bruto vloeroppervlak van circa 9.500 m2.

 

Het bestaande deel werd voor ongeveer 80% gerenoveerd. De nieuwbouw betrof een uitbreiding aan 3 zijden tegen het te renoveren gebouw. De entree is vernieuwd en kreeg een uitbreiding aan de voorzijde. In de binnentuin is een ‘winkelhaak’ toegevoegd waarin lesruimte is gerealiseerd en in de aula is een extra verdieping ‘gehangen’ waardoor de aula een multifunctionele ruimte is geworden. De gymzalen zijn uitgebreid met een sport- en lesruimte aan de kopse kant van de gymvleugel.

 

De renovatie hield in dat de bestaande vleugels compleet zijn gestript, tot op het betonnen skelet, waarbij bestaande, in functie blijvende delen, middels geluiddichte/absorberende wanden goed afgeschermd moesten worden om overlast te beperken, de veiligheid van bezoekers te kunnen garanderen en de bestaande bouw niet te beschadigen.  De sloop is tevens uitgevoerd m.b.v. aangepast hydraulisch sloopmaterieel ter voorkoming van geluidoverlast. De bestaande constructie is nagezien op betonrot en waar nodig hersteld. Het te handhaven groen geglazuurde metselwerk en de grindplaten aan de gevels zijn gereinigd en gerepareerd.

De bestaande borstwering en aluminium kozijnen in de buitengevel zijn verwijderd. Daarna is deze dichtgezet met hsb borstweringelementen en houten stelkozijnen waar kunststof buitenkozijnen in gemonteerd zijn. bij de binnenplaats en de aula hebben we de houten buitenkozijnen waar nodig gerepareerd, de sponning opgedikt en nieuw isolatieglas geplaatst.

Bij een deel van de bestaande bouw hebben we een nieuwe dakbedekking incl. isolatie aangebracht. Alle daken zijn voorzien van nieuwe valbeveiliging, incl. daktuin (mos sedum).

De nieuwbouw delen zijn door middel van een staalconstructie met staalplaat betonvloeren tegen de bestaande betonconstructie aangebouwd. Zowel de nieuwbouw als bestaande vleugels zijn middels metal studwanden en nieuwe verdiepinghoge kozijnen opnieuw ingedeeld en voorzien van nieuwe systeemplafonds. Enkele bestaande kozijnen zijn hersteld en voorzien van een nieuwe deur. Door deze afwerking is voor publiek niet te onderscheiden waar de grenzen tussen de bestaande bouw en nieuwbouw liggen.

 

De bouw vond plaats in 2 fasen. Tijdens fase 1 heeft fase 2 gewoon gefunctioneerd als school en sportgelegenheid in de avonduren. Tijdens fase 2 was fase 1 alweer in gebruik.

Als hoofdaannemer was Hegeman verantwoordelijk voor de totale coördinatie van alle partijen, waaronder neven- en onderaannemers en voor de veiligheid van werknemers, leerlingen en publiek voor het deel van het gebouw dat in functie bleef.

Recente projecten

Centrumplan MFA Leende

amusement, nieuwbouw, onderwijs, utiliteitsbouw

Transformatorruimtes Barneveld en Regelstation Nijkerkerveen

civiel, nieuwbouw, verbouw

Campus Lelystad

nieuwbouw, onderwijs, overheid, utiliteitsbouw

Uitvaartcentrum Nijverdal

kantoren, utiliteitsbouw, verbouw