Archiefbewaarplaats Delft

Plaats: Delft
Opdrachtgever: Gemeente Delft
Architect: Gottlieb Paludan Architects/Wingender Hovenier Architecten
BVO: 2.074 m2


In februari 2016 is het contract getekend voor de nieuwbouw van een Archiefbewaarplaats te Delft.

Het oude gemeentearchief was te klein geworden en voldeed niet meer aan de wettelijke eisen waaraan een gemeentelijke archiefbewaarplaats moet voldoen. Daarom werd in 2013 besloten een nieuw gebouw te laten ontwerpen. Het uit 3 bouwlagen bestaande archief heeft op de begane grond een publieke studiezaal met een aantal kantoren. Op de eerste verdieping kwamen 2 archiefdepots en op de tweede verdieping zitten ook 2 archiefdepots. Het nieuwe archief is gebouwd in het nieuwe uitbreidingsplan/bedrijventerrein Harnaschpolder.

De grootse uitdaging bij het ontwerpen van zo’n gebouw is dat het voornamelijk uit opslagruimte bestaat. In de nieuwbouw bewaart de gemeente Delft haar waardevolle historische archiefcollectie op een veilige manier en heeft de collectie toegankelijk gemaakt voor het publiek, tezamen met de collecties van haar partners in de regio.

Architectenbureau Wingender Hovenier uit Amsterdam heeft samen met een Deens architectenbureau het winnende ontwerp gemaakt. Dit architectenbureau heeft een hele ‘mooie doos’ ontworpen. Het archief – letterlijk en figuurlijk een hele grote boekenkast – is opgemetseld uit baksteen in een reliëf. Het zijn wasserstrich gevelstenen Deens normaal formaat in de kleur brons genuanceerd. Deze gevelstenen zijn specifiek voor dit werk gemaakt. In de gevel zijn witte prefab betonelementen verwerkt. Vanaf de eerste bouwlaag tot aan het dak staat het gevel­metselwerk op witte prefab gevelbanden. In het gevelmetselwerk zitten allemaal nissen – reliëf – waar het licht op ieder moment van de dag vanuit een andere hoek opvalt.

De publiekszaal (begane grond) is niet de grootste, maar wel de belangrijkste ruimte in dit gebouw. De begane grond, de plint in architectenjargon, is van glas. Vanuit de studiezalen kijkt men in de richting van de Delftse binnenstad naar het park. Het archief is een openbare ruimte die voor iedere Delftenaar toegankelijk is.

Het terrein is zo ingedeeld dat ook ruimte is gereserveerd voor uitbreiding met een tweede archiefgebouw. Veel aandacht is er ook besteed aan het energieverbruik en klimaatbeheer. Hier werd toegepast een WKO – warmte- en koudeopslag –, een bodemenergiesysteem met een open bron.

De ruwbouw van de archiefbewaarplaats bestaat uit in het werk gestorte betonwanden/vloeren en kolommen. Directievoering voor deze Archiefbewaarplaats was in handen van de Gemeente Delft. De oplevering vond medio mei 2017 plaats.

 

Recente projecten

Cellenafdelingen PI Nieuwegein

renovatie, utiliteitsbouw

Onderstation Barneveld

civiel, nieuwbouw, verbouw

Aeres Hogeschool Almere

nieuwbouw, onderwijs, utiliteitsbouw

Hogeschool Windesheim Zwolle

onderwijs, renovatie, utiliteitsbouw