AIC (Huis van Hilde) Castricum

Plaats: Catricum
Opdrachtgever: Provincie Noord Holland
Architect: VVKH Architecten
BVO: 5.100 m2


Direct na de bouwvakvakantie 2013 is in opdracht van de Provincie Noord-Holland gestart met de werkzaamheden voor de nieuwbouw van het Archeologisch Informatiecentrum in Castricum.

VVKH Architecten uit Leiden heeft een gebouw ontworpen van circa 4.200 m2 groot, onderverdeeld in een paviljoen en een ondergronds depot. In het depot van circa 2.200 m2 bevinden zich de diverse opslagruimten en een tentoonstellingruimte in een volledig dichte betonnen constructie. Het skelet voor het depot is opgebouwd uit holle wanden, in het werk gestorte kolommen en een in het werk gestorte dakvloer. Het belangrijkste aandachtspunt hierbij is dat de betonnen buitenschil van zichzelf waterdicht dient te zijn. Hiervoor is veel aandacht aan de engineering (detailleringen, wapening e.d.) en de uitvoering van de holle wanden besteed. De betonconstructie wordt vervolgens bedekt met een één meter dik ‘nollenlandschap’. Dit is van stedenbouwkundige betekenis (‘bouwen met landschap’), maar draagt ook nadrukkelijk bij aan een uiterst duurzame oplossing voor het op een passieve manier beheersen van het klimaat in het depot. Ook is er een symbolische betekenis: de voor de volgende generaties te bewaren archeologische schatten kunnen het beste weer onder de grond worden bewaard. Het depot is verdeeld in verschillende archiefruimten die 120 minuten brandwerend zijn en worden voorzien van verrijdbare archiefkasten. De tentoonstellingsruimte wordt ingericht naar een ontwerp van MMEK (tentoonstellingsontwerpers) uit Amsterdam.

Het skelet van het paviljoen is opgebouwd uit holle wanden op de begane grond, kanaalplaatvloeren als verdiepingvloer met hierop stalen kolommen die gelamineerde houten liggers dragen. Tussen de gelamineerde liggers ligt een balklaag met een staalplaatbetonvloer als dak. Over het paviljoen werd een tropisch dak van cortenstaal (aangeroeste staalplaten) gebouwd.

De gevels zijn voorzien van natuursteen beplating en vliesgevels. Een bootvormig huis, dat bij archeologische vondsten in Uitgeest is opgegraven, is de inspiratiebron geweest voor de vorm van het paviljoen. Het paviljoen is geheel bovengronds met toegang tot een dakterras, dat op het depot is aangebracht. In het paviljoen bevinden zich de entree, een auditorium, een presentatieruimte, een café en diverse kantoorruimtes. Vanaf het NS-station kan in één rechte lijn, die loopt via het paviljoen, zo de duinen worden ingelopen.

De Provincie Noord Holland wil met het gebouw een voorbeeld in duurzaamheid zijn. Zo hebben de gevels een minimale Rc waarde van 5,0 m2K/W en het dak een minimale Rc waarde van 6,0 m2K/W. Al het geleverde hout wordt onder FSC keurmerk geleverd. De koeling en verwarming van het gebouw worden gerealiseerd door een WKO systeem. Het Huis van Hilde is op 15 januari 2015 officieel geopend.

De directievoering lag in handen van bouAd Adviesgroep B.V. (voorheen Nebest) uit Katwijk. Het project is opgeleverd in november 2014.

Recente projecten

Cellenafdelingen PI Nieuwegein

renovatie, utiliteitsbouw

Onderstation Barneveld

civiel, nieuwbouw, verbouw

Aeres Hogeschool Almere

nieuwbouw, onderwijs, utiliteitsbouw

Hogeschool Windesheim Zwolle

onderwijs, renovatie, utiliteitsbouw